Blog / Tepelné čerpadlá
Ako fungujú tepelné čerpadlá

22.03.2024 08:57


Ako fungujú tepelné čerpadlá

Zaujíma vás, ako fungujú tepelné čerpadlá? Tepelné čerpadlá fungujú na princípe prenosu tepla z miesta s nízkou teplotou na miesto s vysokou teplotou.

Tepelné čerpadlá sa stávajú čoraz populárnejšou alternatívou k tradičným vykurovacím systémom. Sú šetrné k životnému prostrediu a dokážu výrazne znížiť náklady na vykurovanie a chladenie. V tomto článku sa podrobne pozrieme na to, ako fungujú tepelné čerpadlá, aké sú ich typy a výhody a nevýhody.


Typy tepelných čerpadiel

  • Tepelné čerpadlá vzduch-vzduch:  Pracujú na rovnakom princípe ako klimatizácie. Zdrojom energie je vonkajší vzduch, z ktorého dokáže tepelné čerpadlo využívať energiu aj pri extrémnych teplotách. Následne túto energiu distribuuje pomocou vnútornej jednotky, ktorá vyfukuje teplý vzduch do objektu.
  • Tepelné čerpadlá vzduch-voda: Ide o najrozšírenejší typ. Zdrojom energie je vonkajší vzduch, z ktorého dokáže tepelné čerpadlo využívať energiu aj pri extrémnych teplotách.  Následne túto energiu využíva na ohrev vody vo vykurovacom systéme, respektíve plní zásobník teplou vodou. 
  • Tepelné čerpadlá zem-voda: Získava teplo zo zeme ako primárny zdroj energie. Následne túto energiu využíva na ohrev vody vo vykurovacom systéme, respektíve plní zásobník teplou vodou.
  • Tepelné čerpadlá voda-voda: Využívajú na ohrev tepla z podzemnej vody.


ako fungujú tepelné čerpadlá

Princíp fungovania tepelného čerpadla


Tepelné čerpadlá fungujú na princípe prenosu tepla z miesta s nízkou teplotou na miesto s vysokou teplotou. Na rozdiel od bežných ohrievačov, ktoré priamo generujú teplo, tepelné čerpadlá ho len "presúvajú".

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva nízkoteplotnú energiu, ktorej je okolo nás neobmedzené množstvo. Teplo odoberá zo vzduchu (odvádza ho z nižšej teplotnej hladiny do vyššej teplotnej hladiny).

Tepelné čerpadlo energiu nevyrába, len prečerpáva na vyššiu teplotnú úroveň, pri spotrebe určitého množstva elektrickej energie. Prečerpanú energiu získava takmer zadarmo. Pri vhodných podmienkach dokáže ušetriť 50-80% nákladov na vykurovanie. V praxi to znamená, že na získanie 1 kW tepla potrebujeme len 0,20-0,30 kW elektrickej energie.



Hlavné komponenty tepelného čerpadla


  • Výparník: Nachádza sa v "vnútornej" časti tepelného čerpadla. Médium (kvapalina) v systéme prechádza cez výparník, kde absorbuje teplo z nízkoteplotného zdroja (napr. vonkajší vzduch). Médium sa mení na plyn.
  • Kompresor: Poháňa cirkuláciu média v systéme. Stláča plynnú formu média, čím sa zvyšuje jeho tlak a teplota.
  • Kondenzátor: Nachádza sa vo "vonkajšej" časti tepelného čerpadla. Plynné médium s vysokou teplotou prechádza cez kondenzátor, kde odovzdáva teplo do vykurovacieho systému (napr. radiátory) alebo do zásobníka teplej úžitkovej vody. Médium sa mení na kvapalinu.
  • Expanzný ventil: Znižuje tlak a teplotu kvapalného média, čím ho pripravuje na opätovné absorbovanie tepla vo výparníku.


Výhody tepelných čerpadiel


  • Nízke prevádzkové náklady: Tepelné čerpadlá spotrebovávajú menej energie ako tradičné vykurovacie systémy.
  • Ekologickosť: Tepelné čerpadlá neprodukujú emisie CO2.
  • Multifunkčnosť: Väčšina tepelných čerpadiel dokáže v lete aj chladiť.
  • Dlhá životnosť: Tepelné čerpadlá pri správnej údržbe vydržia 20-30 rokov.


Nevýhody tepelných čerpadiel



Na záver

Tepelné čerpadlá sú moderným, efektívnym a ekologickým riešením pre vykurovanie . Aj napriek vyšším obstarávacím nákladom, vďaka nízkym prevádzkovým nákladom sa vám investícia v priebehu niekoľkých rokov vráti.

Často kladené otázky

Cenový rozsah samotnej klimatizačnej jednotky môže byť veľmi široký. Orientačne sa však cena klimatizačnej jednotky môže pohyhovať v sume 600-1500 €. Netreba tiež zabúdať na cenu potrebného príslušenstva a na samotnú montáž. Táto položka je závislá najmú od náročnosti montáže, vzdialenosti medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou. Zvyčajne sa cena tejto položky pohybuje medzie 250-600 €. 

Áno, dnešné klimatizácie majú okrem režimu chladenia aj režim kúrenia. Kúrenie klimatizáciou je energeticky veľmi efektívne a úsporné. 

Z našej strany je vysoko odporúčaná. Zvyšuje sa tým životnosť klimatizácie, predchádza sa poruchám a odstraňuje sa možný zdroj zdravotných problémov ( baktérie, plesne a pod.)

Rekuperácia je riadené vetranie pri spätnom získavania tepla zo vzduchu .

Medzi základné typy rekuperácie patria centrálne rekuperácie (jedna jednotka pre viac miestností) a decentrálne rekuperácie (jedna jednotka pre jednu miestnosť).

Je z našej strany je vysoko odporúčaná. Je potrebné si uvedomiť, že vnútorná klíma v miestnosti má výrazný vplyv na zdravie a pocitový komfort daného prostredia. Pri novostavbách je kladený čoraz väčší dôraz na energetickú úsporu stavieb a tým pádom sú dnešné novostavby takmer hermeticky uzavreté. Aby sme zabránili tvoreniu plesni, baktérii a dosiahli príjemnú a zdravú kvalitu ovzdušia musíme dané stavby vetrať.

Aj keď sa vetranie oknami zdá na prvý pohľad ako jasné a zároveň najlacnejšie riešenie, nemusí to tak byť. Najmä v zimnom období, kedy značná časť teplého vzduchu pri otvorení okna z miestnosti odchádza bez využitia a dnu sa dostáva studený vzduch. Do miestnosti sa tak dostáva studený vzduch, ktorý spôsobuje nekomfort a je nutné daný priestor dokúriť. Taktiež si treba uvedomiť, že ak je vonku prašné prostredie, peľ a pod., otvorenými oknami sa tieto častice dostanú dnu do domu, či bytu.

A tak pri otázke, ako správne vetrať odporúčame vetranie rekuperáciou. Pri vetraní rekuperáciou hovoríme o riadenom vetraní, lebo zákazník si vie nastaviť a riadiť požadované parametre a množstvo privádzaného vzduchu do domu. Najväčší benefit je spätné využitie odvádzaného vzduchu, kde tento teplý odvádzaný vzduch odovzdá energiu studenému privádzanému vzduchu a predhreje ho. Účinnosť rekuperačných jednotiek sa hýbe na úrovní okolo 90%, t.j. na dohriatie privádzaného vzduchu je potrených už iba 10% energie

Rekuperačné jednotky navyše obsahujú vysokoúčinné filtre čím zabraňujú vstupu prachových a peľových častíc do domu.